torsdag 23 juni 2016

Betalande gäster

Är alltid glad då filialbibliotekets hylla lockar med goda tjocka romaner som man genast vill låna och kasta sig över. Som den här på 600 sidor: Hyresgästerna av Sarah Waters. - Waters har gett ut flera historiska romaner med medryckande intrig och oftast lesbiska kärleksförhållanden; Hyresgästerna är den vid pass sjätte. Debutromanen Kyssa sammet, som jag tror är den enda jag tidigare läst av Waters, väckte uppmärksamhet då den utkom för en femton år sedan.

I Hyresgästerna är året 1922 då vi stiger in i Frances Wrays slitna hus vid en förnämare gata i London. Det är efterkrigstid, många unga pojkar och män har nyligen fått offra livet, så också Frances' båda bröder. 26-åriga Frances bor ensam med sin mor, efter att också fadern dött. Det visar sig att fadern fått familjens ekonomi i gungning och för att klara sig är man tvungen att ta hyresgäster, ett ungt par. För de två högreståndsdamerna är det inte lätt att ett modernt, högljutt och glatt par, ur tja, lägre medelklass, flyttar in.

Boken är underbart detaljerad - med ingående beskrivningar av interiörer, hushållsarbete, vardagsliv, förhållanden -  och mycket lång. Längden stör mig inte alls, boken är nämligen en verklig bladvändare. Den är en utmärkt tidsskildring, en relationsroman och en spännande bok. Ja, här tänker jag varken avslöja de dramatiska händelserna eller hur det slutligen går. Säger bara att boken är läsvärd.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar