fredag 10 juni 2016

Fyrvägskorsningen

Maj 2016. Äntligen läser jag Tommi Kinnunens lovordade debutroman från 2014,  kandidat för Finlandiapriset det året. Jag lånar boken på Kulturkontakt Nords bibba - i svensk översättning. Neljäntienristeys har blivit Där vägarna möts vilket låter betydligt mera romantiskt än titeln på originalspråket.

Det visar sig att romanen är en fängslande, psykologiskt trovärdig och dramatisk släkthistoria med flera generationer av starka kvinnor i huvudrollen - och också en man. Den beskriver livsvillkor och attityder på landsbygden, med kriget som bakgrund.  -Boken är skriven på ett mustigt finskt språk (jag har varit på Akademen och bläddrat i den finska pocketen). Det var knappast lätt att föra över finskan till svenska. Men hallå, "ryggsäcksryss" inom citationstecken följt av en torr förklaring, när man kunnat använda påsaryss!

Romanen är läsvärd. Och vill man veta mera om personerna lär Tommi Kinnunens nya roman Lopotti också handla om dem, med den blinda Helena som huvudperson. Jag fick helt lämpligt uppleva Tommi Kinnunen live på Helsinki Lit i maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar