måndag 27 februari 2017

Världens vackraste man

Jag brukar inhämta boktips från Vi läser, Femina och tv-programmet Babel. Någonstans nämndes i fjol romanen Världens vackraste man av Lena Ackebo om två medelålders systrar på semestervecka på Mallorca.

Ha, det låter som någonting precis för mig, tänkte jag genast. Och nyligen blev det av att låna den.

Det var en riktigt bra relationsroman! Systrarna Mona och Barbro åker (motvilligt) iväg på en veckas chartersemester till Mallorca för att bli vänner, äntligen. Den ena blir förälskad, den andra förkyld. Det är nio års åldersskillnad mellan systrarna, deras barndom har sett olika ut, de har helt olika syn på föräldrarna. De förstår inte och kommer inte överens med varandra, men under veckan förändras ändå deras förhållande lite grann.- Livsval, relationer, uppgörelse med barndomen, att våga se sanningen - och sig själv kanske.

Boken är möjligen en smula för lång (drygt 400 sidor), ytterst detaljerad (till exempel om mat och klädsel) och ibland något övertydlig, men på det stora hela en verkligen läsvärd bekantskap. Författaren Lena Ackebo, som romandebuterar med den här boken, är känd som samhällskritisk satirisk serietecknare med tio album bakom sig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar