tisdag 25 oktober 2016

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

Hade tvekat att låna den här boken i ett helt år nu. Trodde inte att jag skulle palla för att läsa den. Men så tog jag den i alla fall då den stod på hyllan i Kulturkontakt Nords bibliotek. Och efter att jag hade börjat läsa kunde jag inte sluta. Det blev en andlös läsning.

Boken är I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist, poet och nu också prosaförfattare. Det är en sorgebok om det mest ofattbara och smärtsamma: Författarens gravida sambo blir från en dag till en annan dödssjuk. Barnet föds en och en halv månad för tidigt, mamman klarar sig inte. Tom Malmquist är plötsligt ensam med ett nyfött barn och den stora sorgen.

Boken är naturligtvis mycket mycket sorglig. Men den är inte sentimental. Malmquist håller en viss distans genom sina detaljrika, kliniska, tekniska anteckningar från sjukhuset. De är starkt berörande. Sedan får vi följa hans vardag med lilla Livia under de första månaderna. Hans kamp mot byråkratin. Hans minnen från det tioåriga förhållandet med sambon Karin. Hans komplicerade förhållande till sin far, som dör under den här tiden. Malmquist förskönar på inget sätt sig själv, utan låter också sina besvärligare drag synas. -Välkomponerat och starkt.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är kandidat för Nordiska rådets litteraturpris 2016, som delas ut nästa vecka, den första november. Få se om Tom Malmquist ska få det?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar