onsdag 3 augusti 2016

Onda boken

Onda boken, som är Kaj Korkea-ahos tredje roman, utkom för nästan ett år sedan men först nu läser jag den, underligt nog. Jag har tyckt riktigt bra om hans tidigare böcker.

Onda boken  - med inslag av skräck och spänning, som titeln antyder - handlar en hel del om litteratur och utspelar sig i finlandssvensk akademisk miljö, vid litteraturvetenskapliga institutionen vid Åbo Akademi. Några centrala gestalter i boken är lektorn Mickel Backman och studerandena Calle Hollender och Pasi Maars. Boken handlar bland annat om en försvunnen diktsamling och hemska olyckshändelser förknippade med den. Men också om studieliv, prestationskrav, relationer, olycklig kärlek, ångest.

Korkea-aho har en flytande penna och berättar med både humor och ironi. Han lyckas väl med dialogerna och med att skildra i synnerhet miljön och de unga personerna, medan till exempel skildringen av den medelålders Mickel Backmans äktenskap inte är lika trovärdig. På det stora hela tycker jag om romanen och läser den snabbt och gärna. Men en invändning är att författaren har försökt få med väl mycket dramatik; i synnerhet på slutet sker det i tät följd väldigt många tragedier.

En sak som förlaget borde ha märkt är några språk- och ordfel, hälsar sign.  Nitisk korrekturläsare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar