tisdag 28 mars 2017

Effekten av Susan

Läste precis en artikel på nätet om elitpanik, dvs om de superrika i USA som förbereder sig inför  naturkatastrofer, krascher eller totalkollaps av samhällets nuvarande ordning genom att hamstra vapen, mat mm i säkra bunkrar på isolerade platser. Planer lite åt det hållet hade visst också Framtidskommissionen i Peter Høegs senaste roman, den thrilleraktiga Effekten av Susan som jag nyss läst.

En spännande och fartfylld roman med en smått svårgreppad handling. En nog så välskriven, medryckande och högst høegsk roman med humoristiska inslag och späckad med naturvetenskapliga och tekniska beskrivningar. Huvudpersonen, superkvinnan Susan (litet av Lisbeth Salander i henne) är fysiker -en mycket kompetent sådan och dessutom utrustad med en alldeles speciell egenskap, effekten hon har på andra personer. Hennes man och barn är likaså specialbegåvade på olika sätt.

Peter Høeg kan skriva, ja. Men ändå säger jag nja, nej till boken. Den är inte för mig. Blir inte berörd av superbegåvade karaktärer som är utan djup. Endimensionella. Boken lämnar faktiskt inga djupare spår även om jag inser att den är ett slags kritik av vår samhällsutveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar