måndag 6 mars 2017

Vegetarianen

Plötsligt är boken Vegetarianen framme överallt. Romanen av sydkoreanska Han Kang fick internationella Booker-priset 2016 och finns nu på svenska. Översatt via engelskan. Det är inte precis ofta nya koreanska romaner når fram till en, så man vill gärna läsa den här. - Tror inte jag läst andra koreanska böcker än Ta hand om min mor av Kyung-sook Shin för något år sedan. Riktigt intressant, vill jag minnas.

Vegetarianen är en mycket märklig bok. Väldigt säkert skriven, suggestiv, med vackert språk och fina beskrivningar, men samtidigt hemsk och ganska obehaglig. En mångbottnad bok, synnerligen svår att förstå och tolka. Surrealistisk. Vad är det egentligen som händer med huvudpersonen?

Huvudperson är en ung gift kvinna, stillsam och alldaglig, som mycket plötsligt blir vegetarian. Ingen i omgivningen kan förstå eller godkänna hennes beslut. Koreanska fruar brukar sannolikt inte bli vegetarianer.  Efter en blodig dröm tömmer hon kylskåp och frys på kött och mjölkprodukter. Hon slutar laga mat med kött i, hon slutar äta sådan mat, hon slutar nästan helt äta. Det blir en incident vid en familjemiddag då hennes våldsamme far försöker tvinga i henne kött, med ödesdigra konsekvenser.

Boken är indelad i tre avsnitt, vi ser huvudpersonen Yeong-hye genom makens, svågerns och systerns ögon. På det sättet förblir hon ytterst distanserad, vi får aldrig veta vad hon egentligen tänker och menar. Boken handlar om så mycket mer än att bli vegetarian. Om frihet att välja, våld, tvång, upplevelser i barndomen, psykisk sjukdom. -Läste intresserat, men trots allt utan att bli berörd på djupet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar