tisdag 29 november 2016

Blod rödare än rött

Efter Stjärnlösa nätter (se föregående inlägg) var jag helt enkelt tvungen att genast börja med Arkan Asaads andra bok Blod rödare än rött. Den handlar om Arkans, eller egentligen huvudpersonen Amars föräldrar och deras historia. Tidsmässigt utspelar den sig alltså några decennier före Stjärnlösa nätter, vars händelser genom den här boken får en kontext och förklaringar.

Blod rödare än rött är en berättelse där våldet är närvarande hela tiden. Våld, våld och våld. Misshandel och tortyr. Det är våld i skolan, i hemmet och familjen, i det omgivande samhället. Våld i militären, våld och tortyr i fängelset. Bitvis är det nästan omöjligt att läsa. Men man fortsätter;  Arkan Asaad är en god berättare.

Huvudperson är Casim, en stöddig och bråkig ung man uppvuxen i Kurdistan. Det här är strax innan Iran-Irak-kriget började 1980. Casim gifter sig med Jamila, som är endast tretton år gammal. Genast därefter skickas han till fronten - och Jamilas lilla helvete med svärmodern börjar. -Casim inser att enda sättet att överleva kriget är att desertera och fly. Han, Jamila och de två små barnen, Thalia och Amar lyckas nå säkerheten, men till ett högt pris, ska det visa sig.

Läsvärt, definitivt!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar