onsdag 20 juli 2016

"Vin, skvaller och småstadsliv"

...utlovar baksidestexten på min lånebok. Till semesterns fröjder hör att gå till sommarbibban (i Bromarf) och greppa en binge okända böcker av olika slag. Den första jag föll för heter Livet enligt Hildy Good av Ann Leary, på svenska utgiven av Massolit förlag och en New York Times-bästsäljare enligt pärmen.

Den visade sig vara en underhållande, tragikomisk roman, en feel good-roman lämplig för en sommarkväll eller två - men med ordentliga inslag av feel bad också. Huvudperson och berättare är Hildy Good, sextio år och fastighetsmäklare i en liten kuststad i New England. Vi får ta del av fastighetsaffärer, nya grannar, gamla bekanta och småstadsskvaller och -liv. Hildy är frånskild, hennes ex-man är gay, de vuxna döttrarna håller koll på att hon inte dricker. Hon kämpar med sitt alkoholberoende, vill inte precis erkänna för sig själv hur allvarligt det är. Behållningen av boken är just beskrivningen av Hildys alkoholbruk med självbedrägeri och förnekelse. Det blir riktigt intressant.

Det jag inte gillar lika bra är sidointrigen med ett par grannar och deras förhållande - mot slutet kommer det med för många element och den tragiska upplösningen blir tyvärr hafsig.

En sympatisk hängmattebok dock (eller soffgunge- och gungstolsbok, som i mitt fall).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar