torsdag 17 maj 2018

Hjärtat jagar allena

Jag är glad över att det blev att läsa den här moderna amerikanska klassikern, i en genre som jag fick inhämta heter "southern gothic":

Jag talar om den amerikanska författaren Carson McCullers (1917-1967) debutroman Hjärtat jagar allena som för några år sedan kom i nyutgåva, och dessutom med förord av Monika Fagerholm.

Boken utkom första gången 1940 och blev omedelbart en sensation. Tänk att en 23-årig debutant, en ung vit kvinna kunde skriva såhär klart och nyanserat om rasism, klass, ekonomi och politik, och ge röst både åt medelålders män och en  flicka i trettonårsåldern, både åt svarta och vita.

Handlingen utspelar sig i en het och dammig småstad Georgia i slutet av 1930-talet. Boken kretsar kring fem huvudpersoner som avlöser varandra i de olika kapitlena. Vi möter en dövstum man - Singer - och dessutom en barägare, en agitator, en svart läkare och den unga flickan Mick Kelly.

Romanen handlar om människornas drömmar och längtan och inleds med meningen: "Det fanns två dövstumma i staden och de var alltid tillsammans."


Bilden från Norstedts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar