torsdag 20 oktober 2016

Till T

Kända danska författaren Suzanne Brøgger har gett ut många böcker, ett tjugotal finns på svenska, bl a Fräls oss ifrån kärleken som väckte stor uppmärksamhet på 70-talet. I min hylla står två  av romanerna med självbiografiska inslag, Crème fraîche (1978) och Ja (1984).

Romanen Till T som utkom 2014 på svenska är en familjeroman (med drag från Brøggers egen familj), ganska tunn till omfånget, men inte särskilt lätt att läsa. Familjen den handlar om är dysfunktionell, fast så sade man ännu inte 1958 då handlingen utspelar sig. Mamman är hela tiden på gränsen till sammanbrott och död, flickorna får ta alldeles för mycket ansvar, brodern har psykiska problem. Familjen klarar ingenting, inte ens att bjuda morföräldrarna på te, för de har inte te, inte tillräckligt många koppar, inte mjölk.

Trots en del intressanta partier och fyndiga formuleringar, t ex om det moderna livet och den moderna familjen, känns boken väldigt diffus. Det är jobbigt, tycker jag, att personerna kallas med namn ur Nalle Puh: boken berättas ur flickan Tigers perspektiv, mamman kallas Kängu, systern Nasse, brodern Ru, mostern Kanin. Och Tigers religiösa syner faller liksom ur ramen.

Brøgger har berättat sin uppväxthistoria förut, på annat sätt och i annan form. Trots det angelägna temat når den här romanen mig inte på djupet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar