torsdag 7 december 2017

Egalias döttrar

Norska feministklassikern Egalias döttrar av Gerd Brantenberg vänder effektivt upp och ner på alla våra uppfattningar om könsrollerna. Boken utkom på norska 1977 och ett par år senare på svenska i översättning av Ebba Witt-Brattström. Det var under kvinnolitteraturens och feminismens aktivaste tider och boken är präglad av sitt sjuttiotal. Den är en tankeväckande satir som visar att språket har makt.

Landet Egalia är ett matriarkat. Kvinnorna har makten medan männen sköter hem och barn och tvingas börja bära "pehå" då de kommer till tonåren. Osv. Allt är mycket konsekvent genomfört av författaren. En upptäcker hur mycket i vårt språk som grundar sig på man, män-, herr- etc etc.

Handlingen i boken är inte direkt spännande och personerna inte särskilt mångbottnade. Det är saken som är viktig. Och ack så aktuell också i dag. Tänk på #metoo och #dammenbrister; vi har inte nått så långt som en kanske hade trott.

Återknöt gärna bekantskapen med Egalias döttrar och söner. Vill minnas att jag inte läste den helt och hållet då det begav sig.



Lånade in bilden av bokomslaget från Pinterest



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar