måndag 6 november 2017

Mästaren och Margarita

Många långa höstveckor tog det för mig att lappa ett av hålen i min bokliga bildning. Puh, det var nog en ansträngning, det medges. Men väl värt mödan!

Den finska titeln Saatana saapuu Moskovaan säger en del om vad den här ryska klassikern handlar om. En mystisk man med sitt följe (bl a en svart katt) kommer till Moskva och skapar kaos. Boken i fråga är Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov (1891-1940), en roman som utgavs i slutet av 1960-talet och första gången på svenska 1971. Med andra ord långt efter författarens död. Men tänk att boken överhuvudtaget kunde utkomma under sovjettiden med tanke på den samhällskritik den innehåller.

"Bulgakovs roman är en satir över kultur- och teatervärlden i Moskva på 1920-talet som växlar mellan fars och tragedi" meddelar texten på bakpärmen. Händelserna i boken är våldsamma, farsartade, kafkaaktiga. Halsbrytande är bara förnamnet. Det är satiriskt, absurt, tragiskt och humoristiskt. Bråd död. Äkta kärlek. Religion och ateism. Ett enormt persongalleri. Läs gärna om bokens handling och personer på wikipedia och t ex den här artikeln om vad boken betytt för en läsare.

Mästaren och Margarita spelas på Teater Viirus i höst. Väntar med spänning, ska se den om ett par veckor. Boken blev en verklig upplevelse, trots mina inledande besvär med att riktigt komma igång med läsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar