lördag 30 september 2017

Projekt Panama

Då verkligheten överträffar fiktionen. Läste den superintressanta boken Projekt Panama med underrubriken Ett år med världens största läcka av journalisten Minna Knus-Galán, känd från granskande program på teve, både på svenska och finska.

Det är alltså fråga om dokumentärlitteratur om undersökande journalistik. Skatteparadis är ämnet. Kommer inte ihåg att jag just alls skulle ha skrivit om faktaböcker i bloggen. Ofta sträckläser man inte den sortens böcker från pärm till pärm, men det kan man gott göra med Projekt Panama.

Världens största läcka handlar om miljontals läckta dokument och hundratals grävande journalister i många länder.  Efter ett års intensivt hemligt arbete -samarbete dessutom- släpper journalisterna nyheten - samma dag, samma klockslag i alla länder. Boken visar vad seriös, undersökande journalistik kan åstadkomma, hur enormt viktig den är.

Och den avslöjar hur otroligt ruttet det är med skalföretag, postlådebolag i skatteparadis. Girighet går före allt, ifall någon trodde annat.

En mycket läsvärd bok!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar